De religieuze zoektocht van Vincent van Gogh

De religieuze zoektocht van Vincent van Gogh

De religieuze zoektocht van Vincent van Gogh

Tijd

donderdag 9 nov – donderdag 30 nov 
20:00

Website

Meer info & tickets

Zie locatie

Locatie

Verhalenhuis Haarlem
Van Egmondstraat 7, Haarlem

Evenement Type

Drie lezingen van dr. Kick Bras

Dit jaar bestaat het Vincent van Gogh Museum 50 jaar. Dit jubileum laten we niet ongemerkt voorbijgaan. In drie bijeenkomsten staan we stil bij de religieuze zoektocht van Vincent van Gogh. Dr. Kick Bras zal aan de hand van Vincents tekeningen en schilderijen, en zijn brieven, deze zoektocht toelichten in deze lezingen die ook los van elkaar te bezoeken zijn.

Lezing 1: Vincents jeugd
Vincents jeugd komt ter sprake, het milieu waarin hij opgroeide, zijn toenemende religieuze gedrevenheid en zijn werk als evangelist in de Borinage. Uit die tijd zijn behalve brieven ook enkele tekeningen van hem bewaard gebleven. Maar hij verzamelde ook reproducties van andere kunstenaars en die zeggen veel over wat hem in die jaren bewoog.

Lezing 2: Vincents zoektocht
Vincents zoektocht als kunstenaar van 1880 tot 1885 wordt belicht. Hij woont op verschillende plekken in Nederland en zijn schilderijen en tekeningen belichten vooral zijn sociale bewogenheid, zoals uit zijn brieven blijkt.

Lezing 3: Vincent als kunstenaar
In deze laatste lezing wordt het leven en werk van Vincent als kunstenaar in Frankrijk belicht van 1885 tot zijn dood in 1890. De meesterwerken die hij daar schildert getuigen van een intense natuurmystiek. Het instituut van de kerk heeft hij de rug toegekeerd, maar de natuur is de vindplaats van schoonheid en troost geworden.

Donderdag 9, 23 en 30 november, 20.00 uur

Toegang: €8

Kaart wordt geladen…